Wat is Fiets wijs?

Met Fiets wijs! slaan Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Wielrijdersbond en het fietsmagazine Grinta! ook in het voorjaar van 2019 de handen in elkaar. Fiets Wijs! dat is met oog voor onze eigen veiligheid, respect voor de anderen en de omgeving genieten van onze favoriete sport. Meer dan ooit ...

We dagen sinds 2017 niet alleen de individuele fietser uit om stil te staan bij hoe hij of zij de weg opgaat. Fietsen in clubverband of met een vriendengroep is motiverend, dubbel plezier, uitdagend én geestig.
Maar daar geldt nog meer:
• Fiets veilig en respecteer de regels. Wees zichtbaar en draag je helm.
• Fiets hoffelijk, met oog voor anderen. Laat je horen.
• Respecteer de omgeving en natuur, zodat anderen ook kunnen genieten.

Daarom blijven we vragen: Fiets Wijs! tijdens de trainingen, op toertochten en gewoon onder vrienden.

De campagne wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

Historiek:

Fiets Wijs! is een fusie van de vroegere campagnes ‘Ik fiets proper' en ‘Ik fiets hoffelijk' van het toenmalige Wielerbond Vlaanderen, de Vlaamse Wielrijdersbond en het fietsmagazine Grinta!. Met steun van de Vlaamse overheid en een aantal andere partners zetten zij zich al meer dan 3 jaar lang actief in om een duidelijk signaal te geven naar de (sportief) fietsende Vlaming: samen gaan we voor veilig en hoffelijk met respect voor de omgeving.

In die periode was er zo al specifiek aandacht voor het gebruik van de helm met het campagne-onderdeel ‘Zet ‘m op je kop' waarbij sportieve fietsers gemotiveerd werden om een helm te dragen. Dat is ondertussen realiteit, de overgrote meerderheid van de sportieve fietsers rijdt met de helm op.

Wielertoeristen krijgen veelal de naam 'wielerterroristen' te zijn maar die stigmatisering is op het conto van enkelingen te schrijven. Met 'Fiets Wijs!' tonen we dat fietsen ook op een verstandige manier kan. Kapotte binnenbanden hou je bij, net als de verpakkingen van energierepen en gels. En fietsers knallen niet gewoon verder maar vertragen wanneer ze een gezin met kinderen voorbij moeten. Logisch, toch?

‘Fiets wijs!' wil vooral het gezond verstand laten spreken en door zelfregulering de maatschappelijke problemen bij het fietsen aanpakken. Het sensibiliseren gebeurt door gerichte acties, een website met nieuwsberichten en een charter en geregelde updates op de Facebookpagina.